Καλέστε μας : 210 5710486

Τρόφιμα που δεν φαντάζεσαι ότι έχουν τόση ζάχαρη!

Home  >>  Νέα  >>  Τρόφιμα που δεν φαντάζεσαι ότι έχουν τόση ζάχαρη!

Τρόφιμα που δεν φαντάζεσαι ότι έχουν τόση ζάχαρη!

Το έχουμε πάρει απόφαση να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή, όχι μόνο για να βελτιώσουμε τη σιλουέτα μας, αλλά γιατί γνωρίζουμε όλα τα οφέλη που πηγάζουν μέσα από ένα υγιεινό τρόπο ζωής!

Φυσικά και γνωρίζουμε πολλά για την υγιεινή διατροφή. Οι πληροφορίες άλλωστε βρίσκονται παντού! Για παράδειγμα ξέρουμε ότι τα λιπαρά, ιδίως τα ‘κακά’ λιπαρά, πρέπει να τα αποφεύγουμε, επίσης γνωρίζουμε ότι καλό είναι να προσέχουμε το μέγεθος της μερίδας που τρώμε και εννοείται ότι ξέρουμε ότι η ζάχαρη μας κάνει κακό.

Κάνουμε λοιπόν ό,τι καλύτερο μπορούμε για να υιοθετήσουμε υγιεινές συνήθειες και να προσέξουμε την διατροφή μας. Επιλέγουμε τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά, μειώνουμε τις μερίδες του φαγητού μας, μαγειρεύουμε περισσότερο στο σπίτι, αποφεύγουμε τα fast food και τα γλυκά, τις σοκολάτες και ό,τι άλλο γνωρίζουμε ότι περιέχει ζάχαρη.

Υπάρχουν όμως και τρόφιμα που μας ξεγελάνε. Ενώ τα προμηθευόμαστε πιστεύοντας πως μας βοηθούν να ακολουθήσουμε μια υγιεινή διατροφή, εκείνα περιέχουν ‘κρυφή΄ ζάχαρη και, πολλές φορές, περισσότερες θερμίδες ακόμη και από ένα ντόνατ!

Οι χυμοί φρούτων

Οι περισσότεροι χυμοί είναι πλούσιοι σε σάκχαρα και – στην περίπτωση των χυμών του εμπορίου – σε ζάχαρη. Όσο και αν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αποτελούν ένα από τα πιο υγιεινά σνακ, στη πραγματικότητα δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Όχι μόνο ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο του αίματος, αλλά αυξάνουν κατακόρυφα και την ημερήσια ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουμε. Ακόμα και όσοι χυμοί δεν αναγράφουν τη λέξη ‘ζάχαρη’ στα συστατικά τους, πιθανώς έχουν σιρόπι φρουκτόζης, η αυξημένη κατανάλωση της οποίας έχει αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό. Καλύτερα να καταναλώσουμε λοιπόν το φρούτο φρέσκο, έτσι ώστε να απολαύσουμε τη φυσική του γεύση και όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες του!

Μπάρες δημητριακών

Τις καταναλώνουμε συχνά ανάμεσα στα γεύματα, πιστεύοντας πως κάνουμε μια υγιεινή επιλογή. Ωστόσο, οι μπάρες δημητριακών, εκτός από τα δημητριακά, μπορεί να περιέχουν σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και μέλι, κάτι που ανεβάζει το θερμιδικό τους περιεχόμενο. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που αναγράφουν ένα πολύ χαμηλό αριθμό θερμίδων, θα εκπλαγούμε αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στη διατροφική ετικέτα: ζάχαρη, σιρόπι γλυκόζης και σιρόπι ολιγοφρουκτόζης. Δηλαδή ζάχαρη με διαφορετικά ονόματα! Φτιάχνουμε λοιπόν τις δικές μας σπιτικές μπάρες, χρησιμοποιώντας αγνά συστατικά, φρέσκα φρούτα για τη ‘γλύκα’ και ξηρούς καρπούς!

Αποξηραμένα φρούτα

Μπορεί να έχουν ωραία γεύση, στην πραγματικότητα όμως τα αποξηραμένα φρούτα είναι περισσότερο ‘ζαχαρωτά’, παρά φρούτα! Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη που μειώνει τη θρεπτική τους αξία ως σνακ. Ακόμη όμως και αυτά στα οποία δεν έχει προστεθεί ζάχαρη κατά την επεξεργασία, χρειάζεται να τα καταναλώνουμε με μέτρο, μιας και όλα ανεξαιρέτως τα αποξηραμένα φρούτα έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, λόγω της υψηλής συγκέντρωσής τους σε φρουκτόζη. Καλό είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση των αποξηραμένων φρούτων και στη θέση τους να προτιμούμε τα φρέσκα, ολόκληρα φρούτα.

Γάλα χωρίς λακτόζη

Υπάρχουν πολλές επιλογές στην αγορά όσον αφορά τα ροφήματα χωρίς λακτόζη. Γάλα αμυγδάλου, καρύδας, ρυζιού και σόγιας σε διάφορες γεύσεις που βάζουν χρώμα στην υγιεινή μας διατροφή. Στην πραγματικότητα όμως, οι φυτικές πηγές γάλακτος ενδέχεται να περιέχουν περισσότερη ζάχαρη, ακόμη και από το αγαπημένο μας παγωτό. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο θέλουμε να μείνουμε μακριά από την λακτόζη, επιλέγουμε φυτικά προϊόντα γάλακτος χωρίς ζάχαρη σε φυσικές γεύσεις!