10 γεγονότα για τις μπάμιες!
10. Σύμφωνα με την ιστορία, μία από τις πιο όμορφες γυναίκες του κόσμου, η Κλεοπάτρα της Αιγύπτου, έτρωγε μπάμιες -γνωστές και ως τα «δάχτυλα της κυρίας», εξαιτίας του σχήματός τους. Και μάλλον κάτι θα ήξερε!
9. Οι μπάμιες ξεκίνησαν από την Αφρική και διάφορες περιοχές του Νείλου και της Μέσης Ανατολής και σήμερα καλλιεργούνται σε όλες τις τροπικές και εύκρατες περιοχές του κόσμου.
8.Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η έλλειψη των κόκκων καφέ, έκανε πολλούς να χρησιμοποιούν τους σπόρους της μπάμιας ως υποκατάστατο του καφέ.
7.Ένα φλιτζάνι μπάμιες, περιέχει 26,1 mg της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, η οποία εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και προάγει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
6.Οι μπάμιες είναι μια καλή πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β, καθώς ένα φλιτζάνι προσφέρει έως και 0,211 mg θειαμίνης ή βιταμίνης Β1 και 0,088 mg ριβοφλαβίνης ή βιταμίνης Β2 (και οι δύο είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα).
5. Με 123 mg ασβεστίου ανά φλιτζάνι, οι μπάμιες παρέχουν πάνω από το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας του εν λόγω μεταλλικού στοιχείου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ισχυρών οστών και δοντιών.
4.Περιέχει επίσης 216 mg καλίου, που απαιτούνται για τον σταθερό καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, καθώς και 0,45 mg σιδήρου, που είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης.
3. Χρησιμοποιούνται στη θεραπεία ατόμων που νιώθουν αίσθημα αδυναμίας, εξάντλησης και πάσχουν από κατάθλιψη.
2. Προστατεύουν το δέρμα από σημάδια και στίγματα και το διατηρούν λείο και όμορφο.
1.Η λέξη μπάμια είναι αφρικανικής καταγωγής και σημαίνει «γυναικεία δάχτυλα» στα Ίγκμπο, μια γλώσσα που ομιλείται στη σημερινή Νιγηρία.