Καλέστε μας : 210 5710486

Π.Ο.Π., οι ελληνικοί «θησαυροί»!

Home  >>  Νέα  >>  Π.Ο.Π., οι ελληνικοί «θησαυροί»!

Π.Ο.Π., οι ελληνικοί «θησαυροί»!

Η Ελλάδα είναι προικισμένη με ήπιο και εξαιρετικό κλίμα. Η γη της είναι εύφορη και παράγει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Πάρα πολλά ελληνικά προϊόντα έχουν τιμηθεί με τη διάκριση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Φάβα

Ήδη 89 ελληνικά προϊόντα έχουν διακριθεί με τη μεγάλη αυτή τιμή. 20 διαφορετικά τυριά, 27 ελαιόλαδα, 23 λαχανικά και όσπρια, 10 διαφορετικές ποικιλίες ελιάς, το κρητικό παξιμάδι, το παραδοσιακό αυγοτάραχο Μεσολογγίου, ποικιλίες μελιού, γλυκά ποτά ( το κίτρο Νάξου και το κουμκουάτ της Κέρκυρας ), το τοματάκι Σαντορίνης και το μανταρίνι και η μαστίχα Χίου. Ο κατάλογος είναι εντυπωσιακός και εμπλουτίζεται συνεχώς.

Ο οίνος των ανθρώπων

Η αμπελουργία στην Ελλάδα είναι προγενέστερη ακόμα και από τους μύθους, αφού πολλοί από αυτούς γεννήθηκαν ακριβώς για να εξυμνήσουν τον οίνο. Ήδη από την αρχαιότητα υπήρχε η εμπορική συνήθεια να ξεχωρίζουν τους αμφορείς που περιείχαν οίνο με σήμανση περιοχής και παραγωγού. Το κρασί ήταν ύψιστης σημασίας προϊόν για όλον τον αρχαίο κόσμο, οπότε η πιστοποίησή του ήταν ζωτικής σημασίας.

Τα τάγματα του Διονύσου, που ήταν επιφορτισμένα με την ευθύνη της παραγωγής του οίνου, έχαιραν μεγάλου σεβασμού και πολλών τιμών. Στο βυζάντιο αυτή η παράδοση διατηρήθηκε αναλλοίωτη. Οι οίνοι μεταφέρονταν στα πέρατα της αυτοκρατορίας και έξω από αυτήν, αποτελώντας ένα πολιτισμικό στοιχείο μεγάλης σημασίας. Οι Έλληνες αμπελουργοί και οινοπαραγωγοί σέβονται αυτήν την παράδοση και τη συνεχίζουν με μεγάλη αγάπη. Πάρα πολλά ελληνικά κρασιά είναι διακεκριμένα και φέρουν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Η Θράκη, η Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Αττική, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, τα Επτάνησα, όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου, διαθέτουν τους δικούς τους ρευστούς θησαυρούς και η προέλευσή τους προστατεύεται. Παραδοσιακές ποικιλίες και νεώτερες, καλά εγκλιματισμένες στην ελληνική γη, δίνουν την εξαίρετη πρώτη ύλη. Είναι χαρακτηριστικό πως πάρα πολλές ετικέτες ελλήνων οινοποιών αποσπούν διεθνείς διακρίσεις σε απαιτητικούς διαγωνισμούς, τιμώντας τη μακραίωνη οινική παράδοση της χώρας.

Αποστάγματα αιώνων

Στον ελληνικό χώρο, παράλληλα με την οινική γνώση, είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη η τέχνη της παραγωγής αποσταγμάτων, σήμα κατατεθέν της ελληνικής γιορτής. Τα παραδοσιακά αποστακτήρια και οι σύγχρονες μονάδες συνεχίζουν μια προγονική παράδοση, με γνώση και αφοσίωση.

Σχεδόν κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει να υπερηφανεύεται για τη δική της εκδοχή των εκλεκτών αποσταγμάτων. Ιδιαίτερα αρώματα και ελαφρές διαφοροποιήσεις στην απόσταξη, δημιουργούν τον ξεχωριστό χαρακτήρα κάθε περιοχής. Το γλυκόπιοτο ούζο της Μυτιλήνης, το πιο έντονο ούζο της Μακεδονίας, η αρωματική ρακή της Κρήτης, το ούζο και το τσίπουρο του Τιρνάβου, είναι λεπτές αποχρώσεις του διάφανου και του κρυστάλλινου.

Ελαιόλαδο – ρευστό χρυσάφι

Το ελαιόλαδο είναι, ίσως, το πιο χαρακτηριστικό προϊόν της Ελλάδας. Δεν νοείται ελληνική κουζίνα χωρίς ελαιόλαδο. Οι εξαιρετικές ποικιλίες αυτού του εκπληκτικού προϊόντος έχουν αναγνωριστεί παγκόσμια. Είκοσι επτά ετικέτες, από όλο το φάσμα της ελληνικής υπαίθρου, είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή έχουν την τιμητική θέση Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης. Η Κρήτη, η Λακωνία, το Λυγουριό, η Κεφαλονιά, η Ολυμπία, η Λέσβος, η Πρέβεζα, η Ρόδος, η Θάσος, η Σάμος, η Ζάκυνθος, το Θραψανό, ο Άγιος Ματθαίος, η Τροιζινία, είναι τόποι που τους έχει αναγνωριστεί η μεγάλη τους συμβολή στον πολιτισμό του ελαιολάδου και έχουν αποσπάσει αμέτρητες διακρίσεις.

Βρώσιμες ελιές ΠΟΠ – το φυτικό χαβιάρι

Οι εξαιρετικές ποικιλίες των ελληνικών ελαιόδεντρων δίνουν αυτό το υπέροχο έδεσμα, τη βρώσιμη ελιά. Με δυνατή γεύση, οι ελιές συνοδεύουν το ελληνικό τραπέζι ως ορεκτικό, αλλά και νοστιμίζουν διάφορα πιάτα. Οι περίφημες ελιές Καλαμών, η κονσερβολιά της Άμφισσας, της Άρτας, της Αταλάντης, των Ροβιών Ευβοίας, της Στυλίδας, του Βόλου, η Θρούμπα της Θάσου, της Χίου και της Κρήτης έχουν τιμηθεί με Προστασία Ονομασίας Προέλευσης. Η ποικιλία των χρωμάτων, των μεγεθών, της υφής, των αρωμάτων της ελιάς είναι μοναδική. Κάθε δέντρο δίνει διαφορετικούς καρπούς. Κοινό τους, η υψηλή τους διατροφική αξία και η απόλαυση που προσφέρουν.

Σταφίδα – βάζοντας στη διατροφή μας τον ήλιο

Η Κορινθιακή σταφίδα αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα προϊόντα της ελληνικής γης. Η σύγχρονη επιστήμη της διατροφής αναγνωρίζει πλέον τις ευεργετικές της ιδιότητες. Η Κόρινθος, αλλά και ολόκληρη η Πελοπόννησος, θεωρείται γενέτειρα αυτού του μοναδικού, γλυκού προϊόντος, που συμμετέχει στην παραδοσιακή μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Επίσης η Ζάκυνθος παράγει μοναδική σταφίδα, που και αυτή έχει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Τα σταφύλια, μετά τον τρύγο, απλώνονται στα ξηραντήρια, κάτω από τον δυνατό, καλοκαιρινό ήλιο. Μένουν έτσι συμπυκνωμένα όλα τα θρεπτικά συστατικά της αμπέλου, ζυμωμένα με το φως. Πρόκειται για μια τροφή που η απολαυστική της γεύση συναγωνίζεται τη διατροφική της αξία.

Τυροκομικά με προσωπικότητα

 

Η μεγάλη παράδοση της Ελλάδας στην κτηνοτροφία αποτυπώνεται στα εξαιρετικά τυροκομικά της προϊόντα. Τυριά δυνατά, με εξαίσια αρώματα, ενσωματώνουν μια αρχαία γνώση και πρακτική. Είκοσι είδη τυριών έχουν τιμηθεί έως τώρα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Η φορμαέλα της Αράχωβας Παρνασσού, η σφέλα της Μάνης, το Σαν Μιχάλη της Σύρου, το κατίκι Δομοκού, η ξυνομυζήθρα της Κρήτης, η γραβιέρα Αγράφων και, βέβαια, η φέτα, είναι μερικά μόνο από τα εκλεκτά τυριά που χαίρουν της εκτίμησης και της προτίμησης τόσο των ταξιδευτών που έρχονται στην Ελλάδα, όσο και των ανθρώπων που τα συναντούν στις δικές τους χώρες, στις δικές τους αγορές.

Φρούτα, καρποί, λουλούδια και αιθέρια έλαια – δώρα των θεών

Τα εξαιρετικά προϊόντα που καλλιεργούνται στην ελληνική ύπαιθρο έχουν αναγνωριστεί τόσο για τη θρεπτική τους αξία, όσο και για την ιδιαίτερα μεγάλη φροντίδα των Ελλήνων αγροτών.

Ο κρόκος Κοζάνης, αυτό το πανέμορφο λουλούδι με το ζωηρό μωβ χρώμα, συλλέγεται και τυποποιείται με μεγάλη φροντίδα από τους Έλληνες καλλιεργητές. Οι στήμονές του δίνουν χαρακτηριστικό άρωμα, γεύση και χρώμα στα φαγητά και τα γλυκά, αλλά αποτελούν κι ένα μυστικό μακροζωίας. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κρόκου τον κατατάσσουν στην κατηγορία των «υπερτροφών».

Τα φασόλια, αυτό το τόσο ευεργετικό όσπριο, καλλιεργείται στην Ελλάδα από τα πανάρχαια χρόνια. Πολλές ποικιλίες του έχουν σημανθεί ως Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης, όπως η ποικιλία «ελέφαντες» Πρεσπών, τα μεγαλόσπερμα Πρεσπών, οι γίγαντες Καστοριάς, τα κοινά μεσόσπερμα του Κάτω Νευροκοπίου. Επίσης και οι πατάτες Νευροκοπίου έχουν αναγνωριστεί για τη μεγάλη τους διατροφική αξία. Η περίφημη φάβα Σαντορίνης έχει πάρει κι αυτή τη θέση που της αξίζει ως ΠΟΠ.

Η τσακώνικη μελιτζάνα του Λεωνιδίου, διάφορες ποικιλίες φρούτων (μήλα, πορτοκάλια, ακτινίδια, τα ροδάκινα της Νάουσσας, τα κεράσια Ροδοχωρίου), τα σύκα της Βραβρώνας και της Κύμης, τα φιστίκια των Μεγάρων και της Αίγινας είναι κάποια από τα δώρα της ελληνικής γης που έχουν τιμηθεί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Η Ελλάδα, με τις διακρίσεις που λαμβάνει στον τομέα της παραγωγής προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά• αλλά ο αυθεντικός τρόπος να γευτεί κάποιος το άρωμα και τη γεύση όλων αυτών των δώρων της φύσης, είναι να ταξιδέψει μέχρι αυτή τη μαγική χώρα.