Καλέστε μας : 210 5710486

9 tips για το κρασί από τον σομελιέ του Alain Ducasse

Home  >>  Νέα  >>  9 tips για το κρασί από τον σομελιέ του Alain Ducasse

9 tips για το κρασί από τον σομελιέ του Alain Ducasse

Ο Christopher Bothwell είναι ο σομελιέ στο εστιατόριο του Alain Ducasse στο Λονδίνο. Μιλώντας στο ολλανδικό Esquire, δίνει κάποια πολύ σημαντικά tips που ο καθένας πρέπει να γνωρίζει για το κρασί. Καλό θα είναι να θυμάσαι τις συμβουλές του. 

Στο ψυγείο

Πολύ πιθανόν να μη διαθέτεις κελάρι στο σπίτι σου, οπότε το καλύτερο μέρος για να αποθηκεύσεις το κρασί, είναι το ψυγείο. «Η ζέστη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του κρασιού, γι’ αυτό φρόντισε να το διατηρήσεις δροσερό. Και εφόσον η δροσιά δεν επηρεάζει το κρασί, το ψυγείο είναι το ασφαλέστερο μέρος».

Less is more όσον αφορά το ποτήρι

«Οι πιο πολλοί πιστεύουν ότι όσο ακριβότερο είναι το μπουκάλι, τόσο μεγαλύτερο πρέπει να είναι το ποτήρι. Η αλήθεια είναι πως ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Κι αυτό γιατί ένα ντελικάτο vintage κρασί μπορεί να χαθεί σε ένα βαθύ ποτήρι. Το τυπικό chardonnay-glass είναι η καταλληλότερη επιλογή σε κάθε περίσταση».

Το άνοιγμα

Ακόμη και το πιο απλό τιρμπουσόν μπορεί να κάνει τη δουλειά. «Δεν χρειάζεται να είσαι χειρούργος, απλά φρόντισε να κόψεις σωστά την προστατευτική ταινία και να μη σου πέσει ο φελλός μέσα. Και προς Θεού, μην κρατάς το μπουκάλι ανάμεσα στα γόνατά σου για να το ανοίξεις».

Χρειάζεσαι μόνο δύο gadgets

Αρκεί ένα ράφι κρασιών και ένα στόμιο για το μπουκάλι. Το πρώτο για να διασφαλίσει πως το κρασί θα είναι πάντοτε στην ίδια θέση και το δεύτερο για να διατηρηθεί καλό μετά το άνοιγμά του. 

Γράψε τα ονόματα των κρασιών

Σημειώνοντας κάπου κάποιο ή κάποια ονόματα κρασιών που δοκίμασες πρόσφατα και σου άρεσαν σε ένα εστιατόριο, θα έχεις μια βασική ιδέα, ώστε να ενημερώσεις τον σομελιέ στο επόμενο μέρος που θα επισκεφθείς, προκειμένου να γνωρίζει τι σου αρέσει στο περίπου. «Αυτό μπορεί να είναι το ίδιο το όνομα του κρασιού ή απλά η ποικιλία του».

Απέφυγε τη λέξη «ξηρό»

Παρότι είναι συνηθισμένο, δεν είναι και τόσο σωστό. Κι αυτό γιατί σχεδόν το 90% μιας wine list αποτελείται από ξηρά κρασιά. Αντ’ αυτού, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη λέξη «σώμα». «Ξεκαθαρίζοντας αν θέλεις ένα κρασί με ελαφρύ, μέτριο ή έντονο σώμα, δίνεις τις σωστές κατευθύνσεις στον σομελιέ».
 

Μάθε να μιλάς τη γλώσσα του σομελιέ

Παρότι υπάρχουν πολλοί όροι για να περιγράψεις ένα κρασί, είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο να γνωρίζεις κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, ο όρος πολύπλοκο αφορά ένα κρασί με πολλές διαφορετικές γεύσεις, ως τραγανό περιγράφεται ένα φρέσκο και δροσερό κρασί, το έντονο είναι εκείνο με συμπυκνωμένη γεύση και άρωμα και κομψό, το ελαφρύ και ισορροπημένο. 
 

Η γευστική δοκιμή

Κάθε φορά που πίνεις μια γουλιά για να δοκιμάσεις, οφείλεις να κάνεις κάποια βασικά τεστ στο στόμα σου. «Μια καλή γουλιά και επαφή με κάθε μέρος της στοματικής κοιλότητας, προκειμένου να αντιληφθείς όλα τα ερεθίσματα. Μπορείς ακόμη να ακολουθήσεις τη βασική μέθοδο των δοκιμαστών, γέρνοντας το κεφάλι προς τα εμπρός και ρουφώντας μέσα από τα δόντια. Η τεχνική αυτή αναδεικνύει όλα τα αρώματα».
 

Πρέπει να εκτιμήσεις το chardonnay

Οι περισσότεροι έχουν μια  πολύ συγκεκριμένη άποψη σχετικά με το τι τους αρέσει και τι όχι. Υπάρχουν όμως και κάποια κρασιά που καλό θα είναι να έχεις στις προσωπικές σου επιλογές. «Το Chardonnay είναι η αγαπημένη μου ποικιλία. Και είναι ίσως το πιο ευπροσάρμοστο κρασί που υπάρχει».