Τροφές που θα ενισχύσουν τον οργανισμό από το κρυολόγημα.
Αισθάνεστε το ενοχλητικό κάψιμο στο πίσω μέρος του λαιμού σας … το κεφάλι σας πονάει … και δεν μπορείτε να αναπνεύσετε. Είναι επίσημο: έχετε κρυολογήσει.
Πριν αρχίσετε την κατανάλωση φαρμάκων, κατευθυνθείτε στην κουζίνα σας. Ενώ το συχνό πλύσιμο των χεριών, η τακτική άσκηση και η λήψη του εμβολίου της γρίπης είναι δοκιμασμένες και αληθινές μέθοδοι για την αποφυγή της ασθένειας, μπορείτε επίσης να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στο ντουλάπι σας.
Προσθέστε αυτές τις τροφές για την καταπολέμηση της γρίπης και του κρυολογήματος στο καλάθι σας στην επόμενη επίσκεψή σας στο σούπερ μάρκετ.
Εσπεριδοειδή
Οι περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στη βιταμίνη C, αφού έχουν κρυολογήσει. Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθά στην ανοικοδόμηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πιστεύεται, ότι η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι τα βασικά στοιχεία για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Η βιταμίνη C βοηθά στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος για άτομα που εκτίθενται στον κρύο καιρό και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας του κρυολογήματος.
Σχεδόν όλα τα εσπεριδοειδή είναι υψηλά σε βιταμίνη C. Δημοφιλή εσπεριδοειδή αποτελούν:
• γκρέιπφρουτ
• πορτοκάλια
• μανταρίνια
• λεμόνια
• λάιμ
Επειδή το σώμα μας δεν την παράγει ούτε την αποθηκεύει, χρειαζόμαστε λήψη βιταμίνης C, καθημερινά, για συνεχόμενη υγεία.
Τζίντζερ
Όταν πρόκειται για τη θεραπεία ενός κοινού κρυολογήματος, είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για ανακούφιση. Το τζίντζερ είναι ένα άλλο συστατικό στο οποίο στρέφονται όσοι έχουν αρρωστήσει. Είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του πονόλαιμου και άλλων φλεγμονωδών ασθενειών.
Γιαούρτι
Το στραγγιστό γιαούρτι είναι γεμάτο με προβιοτικά που καταπολεμούν την ασθένεια και έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το κανονικό γιαούρτι. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν προβιοτικά σε καθημερινή βάση διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο κρυολογήματος. Το γιαούρτι μπορεί επίσης να αποτελέσει μια μεγάλη πηγή βιταμίνης D. Η βιταμίνη D βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και πιστεύεται ότι ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας έναντι ασθενειών.
Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι δεν συνίσταται για την απώλεια βάρους αλλά είναι μία από τις καλύτερες πηγές για την καταπολέμηση του κρυολογήματος. Περιέχει φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την ανοσία και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Σκόρδο
Το σκόρδο έχει χτίσει τη φήμη του ότι είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα που θεραπεύει το κοινό κρυολόγημα.
Βρίσκεται σε κάθε κουζίνα, προσθέτει παραπάνω ενδιαφέρον σε κάθε πιάτο και είναι απαραίτητο για την υγεία μας. Οι πρώτοι πολιτισμοί αναγνώρισαν την αξία του στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Το σκόρδο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να επιβραδυνθεί τη σκλήρυνση των αρτηριών.
Ξηροί καρποί
Όταν πρόκειται για την πρόληψη και την καταπολέμηση των κρυολογημάτων, η βιταμίνη Ε είναι το κλειδί για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι απαιτεί την παρουσία του λίπους για να απορροφηθεί σωστά. Τα καρύδια, όπως τα αμύγδαλα, είναι γεμάτα με βιταμίνες και επίσης έχουν υγιή λίπη. Μισή κούπα η οποία είναι περίπου 46 ολόκληρα, αμύγδαλα με κέλυφος, παρέχει σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Ε.
Νερό
Όταν αισθάνεστε άρρωστοι, να πίνετε τουλάχιστον τα συνιστώμενα οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα για να διατηρήσετε τον εαυτό σας εντελώς ενυδατωμένο, καθώς τείνουμε να χάνουμε περισσότερα υγρά όταν είμαστε άρρωστοι.
Μήλα
«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» δεν είναι απλώς ένα ρητό – τα μήλα μπορούν στ’ αλήθεια να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών όπως το κρυολόγημα. Τα μήλα περιέχουν αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανοσίας και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.
Κοτόσουπα
Όταν είστε άρρωστοι, η κοτόσουπα αποτελεί κάτι περισσότερο από ένα εικονικό φάρμακο. Βοηθάει στη βελτίωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και επίσης βοηθά στην προστασία από το κρυολόγημα. Τα πουλερικά, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β-6. Η βιταμίνη Β-6 είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε πολλές από τις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο σώμα. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό νέων και υγειών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο ζωμός που παράγεται όταν βράζονται τα οστά του κοτόπουλου περιέχει ζελατίνη, χονδροϊτίνη και άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην επούλωση του εντέρου και στην ανοσία.