Καλέστε μας : 210 5710486

Ποιο είναι το κατάλληλο λάδι για κάθε τύπο μαγειρέματος;

Home  >>  Νέα  >>  Ποιο είναι το κατάλληλο λάδι για κάθε τύπο μαγειρέματος;

Ποιο είναι το κατάλληλο λάδι για κάθε τύπο μαγειρέματος;

Ποιο λάδι είναι κατάλληλο για εσάς; Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο μαγειρέματος που κάνετε. Το σημείο καπνού του λαδιού, που είναι το σημείο που αρχίζει το κάψιμο του λαδιού και το κάπνισμα, είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Αν θερμαίνετε το λάδι πέρα από το σημείο καπνού του, αυτό όχι μόνο βλάπτει τη γεύση, αλλά πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του χάνονται και το λάδι απελευθερώνει επιβλαβείς χημικές ενώσεις που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Η αντικατάσταση κακών λιπαρών οξέων (κορεσμένων και trans) με πιο υγιεινά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) κάνει καλό στην καρδιά σας. Ένας τρόπος που μπορείτε να κάνετε αυτό είναι επιλέγοντας περισσότερο υγιεινά έλαια για το μαγείρεμα και την προετοιμασία των τροφίμων. Στην Ελλάδα το ελαιόλαδο αποτελεί την πρώτη επιλογή στη μαγειρική, όμως δεν είναι το μόνο θρεπτικό και υγιεινό έλαιο. Υπάρχουν και άλλοι τύπου λαδιού που μπορούν να απογειώσουν τη γεύση των φαγητών. Ποιο, όμως, λάδι θεωρείται ιδανικότερο αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος;

Η κλασική επιλογή, το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο υπάρχει σε αφθονία στην Ελλάδα και είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε σε αυτή τη χώρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το ελαιόλαδο μειώνει τις πιθανότητες για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και καρκίνους. Είναι επίσης ένα από τα πιο υγιεινά έλαια που χρησιμοποιούνται όταν ψήνονται.

Οι ειδικοί σε θέματα διατροφής και μαγειρικής συμφωνούν ότι ένα από τα πιο ευπροσάρμοστα και υγιεινά έλαια για μαγείρεμα αλλά και ωμό είναι το ελαιόλαδο, εφόσον είναι εξαιρετικά παρθένο. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει μεγάλη ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και μερικά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Πολλές μελέτες το έχουν συνδέσει με την καλύτερη υγεία της καρδιάς. Το ελαιόλαδο έχει σχετικά χαμηλότερο σημείο καπνού σε σύγκριση με άλλα έλαια, οπότε είναι καλύτερο για μαγειρική σε χαμηλή και μέση θερμοκρασία.

Σαφώς, τίποτα δεν είναι πιο ευχάριστο στη γεύση, πιο πλούσιο σε άρωμα και πιο χρήσιμο για την υγεία μας από το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη γεύση που χαρίζει στα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας που το χρησιμοποιεί. Προτιμήστε φυσικά τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, που είναι πρώτες πιέσεις, ψυχρής έκθλιψης και που μπορούν να σας δώσουν μια εξαιρετική βάση για πολλά φαγητά.
Πέρα όμως από το ελαιόλαδο, τι υπάρχει;

Σησαμέλαιο

Ένα λάδι αρκετά κοντά στο ελαιόλαδο τόσο σε θερμιδική αξία όσο και σε λίπος. Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην καλή λειτουργία της καρδιάς και ευνοεί τη ρύθμιση των ηπατικών ενζύμων. Βοηθά τον οργανισμό να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, λειτουργώντας παράλληλα ως αντιοξειδωτικός παράγοντας. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και θωρακίζει ενάντια στην αρτηριοσκλήρυνση και πολλές άλλες εκφυλιστικές νόσους. Αυτό το λάδι χρησιμοποιείται συχνά για την ισχυρή του γεύση. Περιέχει τόσο μονοακόρεστα όσο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αν και δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό σε άλλα θρεπτικά συστατικά. Χρησιμοποίησέ το στο τηγάνισμα! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συνταγές υψηλής θερμοκρασίας. Δεν καπνίζει εύκολα και είναι ιδανικό για σάλτσες όπου επιζητούμε μια ουδέτερη σε γεύση ελαιώδη βάση, (π.χ., στη μαγιονέζα).

Φυστικέλαιο

Το φυστικέλαιο είναι ανοιχτόχρωμο με άρωμα καρυδιού και ισχυρή γεύση. Μπορεί να χαλάσει γρήγορα επομένως αποθηκεύστε το σε δροσερό, ξηρό μέρος και χρησιμοποιήστε το μέσα σε λίγους μήνες. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, το φυστικέλαιο έχει συνδεθεί με την καλύτερη υγεία της καρδιάς. Έχει μία από τις υψηλότερες περιεκτικότητες σε μονοακόρεστα λιπαρά ανάμεσα στα μαγειρικά έλαια. Παράλληλα, συνίσταται για μαγείρεμα υψηλής θερμοκρασίας και η γεύση του σου επιτρέπει να το χρησιμοποιήσεις στο τηγάνισμα όπως και το σησαμέλαιο! Επίσης, είναι νόστιμο και ιδανικό και για την ασιατική κουζίνα.

Λάδι αβοκάντο

Το λάδι αβοκάντο είναι μια εξαιρετική επιλογή. Είναι ακατέργαστο, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλλά έχει υψηλότερο σημείο καπνού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψησίματα σε υψηλότερη θερμοκρασία. Επίσης, είναι εξαιρετικό για τηγάνισμα. Δεν έχει πολύ γεύση, γεγονός που το καθιστά μια καλή επιλογή για το μαγείρεμα. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες και σούπες. Το έλαιο αβοκάντο περιέχει τόσο μονοακόρεστα όσο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Το μειονέκτημά του: τείνει να είναι πιο ακριβό.

Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας εκτός από υπέροχη μυρωδιά, είναι πλούσιο και σε υγιή λιπαρά. Ανάλογα, όμως, με το ποιον ρωτάτε, το λάδι καρύδας πρέπει είτε να αποφεύγεται είτε να χρησιμοποιείται με μέτρο. Το κύριο σημείο σύγκρουσης είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Σε αντίθεση με άλλα φυτικά έλαια, το έλαιο καρύδας είναι κυρίως ένα κορεσμένο λίπος. Αυτό δεν σημαίνει ότι το λάδι καρύδας πρέπει να εκτοπιστεί από το ντουλάπι. Τα κορεσμένα λίπη μπορούν να γίνουν πιο ασφαλής επιλογή όταν μαγειρεύονται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία ή όταν χρησιμοποιούνται στο τηγάνισμα, επειδή είναι πιο σταθερά σε υψηλή θερμοκρασία. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένης της American Heart Association, υποστηρίζουν ότι η αντικατάσταση των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά με πιο υγιεινές επιλογές μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ακόμα, η επιστήμη αρχίζει να προτείνει ότι δεν είναι όλα τα κορεσμένα λίπη ανθυγιεινά για εσάς.