Καλέστε μας : 210 5710486

Τα μυστικά για το τέλειο σπιτικό κέικ

Home  >>  Νέα  >>  Τα μυστικά για το τέλειο σπιτικό κέικ

Τα μυστικά για το τέλειο σπιτικό κέικ

Υπάρχουν μυστικά για να φτιάξετε ένα υπέροχο κέικ; Απολύτως! Ακολουθήστε τις δέκα εντολές μας και αφήστε τες να κάνουν τη μαγεία τους …

Το ψήσιμο είναι ένα κομμάτι της μαγειρικής που δεν αφήνει περιθώριο για ελεύθερες κινήσεις. Ακολουθήστε μερικούς βασικούς κανόνες ψησίματος και η επιτυχία είναι βέβαιη …

1. Χρησιμοποιήστε μια καλή συνταγή
Για εγγυημένα αποτελέσματα είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συνταγές ψησίματος κατά γράμμα έτσι ώστε το κέικ σας να είναι πάντα τόσο καλό όσο η συνταγή που χρησιμοποιείτε. Ξεκινήστε με μια συνταγή από μια πηγή που εμπιστεύεστε. Πολλές συνταγές, ιδιαίτερα στο Διαδίκτυο, δεν έχουν δοκιμαστεί.

2. Χρησιμοποιήστε ταψί- φόρμα με αποσπώμενο πάτο και το μέγεθος να είναι αυτό που λέει η συνταγή
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε διαφορετική φόρμα, τότε θα χρειαστεί να ρυθμίσετε το χρόνο μαγειρέματος.
Το χαρτί ψησίματος λειτουργεί πολύ καλά καθώς είναι μη κολλητικό. Μαλακό βούτυρο ή λάδι πασπαλισμένο με αλεύρι είναι εναλλακτικές λύσεις. Μην χρησιμοποιείτε πάρα πολύ γιατί θα καταλήξετε να τηγανίσετε τα πλαϊνά του κέικ. Εάν μαγειρεύετε ένα κέικ για μεγάλο χρονικό διάστημα (κέικ φρούτων, για παράδειγμα), αξίζει να τυλίξετε και το εξωτερικό του ταψιού χρησιμοποιώντας χαρτί και κορδόνι για να σταματήσετε τις άκρες από το να καούν.

3. Προθερμάνετε το φούρνο
Εάν βάζετε ένα κέικ σε ένα φούρνο που δεν είναι αρκετά ζεστό, θα επηρεάσει τον τρόπο που φουσκώνει. Οι ανεμιστήρες του φούρνου μπορούν να στεγνώσουν ένα κέικ ελαφρώς, γι’αυτό για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής να χρησιμοποιήσετε τη συμβατική ρύθμιση.

4. Να είστε ακριβείς με τα γραμμάρια και τα υλικά
Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την ακριβή δοσολογία και τα υλικά όπως αναφέρονται στη συνταγή. Δεν μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο baking powder αν θέλετε το κέικ σας να φουσκώσει περισσότερο ή να αντικαταστήσετε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με ένα απλό. Χρησιμοποιήστε μεζούρες μαγειρικής και όχι απλά κουτάλια για να εξασφαλίσετε την ακρίβεια.

5. Βεβαιωθείτε ότι τα υλικά είναι στη σωστή θερμοκρασία
Οι περισσότερες συνταγές απαιτούν το βούτυρο και τα αυγά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Αν παίρνετε το βούτυρο κατευθείαν από το ψυγείο δεν ανακατεύετε καλά και τα κρύα αυγά είναι πιθανό να πήξουν το μίγμα του κέικ.

6. Δώστε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα στο κέικ
Κάνετε κρέμα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να γίνει πιο ανάλαφρο στην υφή και το χρώμα. Αυτό αυξάνει τον αέρα και την ένταση του κέικ, δίνοντάς σας ένα ελαφρύτερο αποτέλεσμα.
Αναμίξτε το αλεύρι και τα άλλα στέρεα συστατικά ώστε να προσθέσετε αέρα για να αναμειχθούν ευκολότερα. Μην μπείτε στον πειρασμό να χτυπήσετε έντονα το μίγμα, καθώς αυτό θα διώξει τον αέρα και θα οδηγήσει σε ένα στεγνό κέικ.

7. Όταν το μίγμα του κέικ είναι έτοιμο, βάλτε το απευθείας στο φούρνο
Τα «φούσκωμα» θα αρχίσει να λειτουργεί μόλις έρθει σε επαφή ο φούρνος με οποιοδήποτε από τα «υγρά» υλικά. Για να εξασφαλιστεί μια καλή άνοδος το μίγμα του κέικ σας πρέπει να μπει αμέσως στο φούρνο.

8. Βάλτε το κέικ στο σωστό ράφι και κρατήστε τη πόρτα του φούρνου κλειστή
Τα κέικ είναι γενικά καλύτερα να τοποθετούνται στο μεσαίο ράφι για να εξασφαλιστεί ομαλό ψήσιμο. Μόλις το κέικ είναι μέσα, αποφύγετε να ανοίξετε την πόρτα μέχρι να ψηθεί. Αν αφήσετε ψυχρό αέρα στο φούρνο, το κέικ είναι πιθανό να καταρρεύσει. Πρέπει να περιμένετε να δρομολογηθεί το φούσκωμα πριν ρίξετε μια ματιά.

9. Να είστε προσεκτικοί με τους χρόνους μαγειρέματος
Αν έχετε χρησιμοποιήσει το σωστό ταψί και έχετε έναν καλό φούρνο, τα χρονοδιαγράμματα που αναφέρονται στη συνταγή θα πρέπει να είναι ακριβή. Καθώς οι φούρνοι διαφέρουν, ελέγξτε το κέικ λίγο πριν από το τέλος του χρόνου μαγειρέματος. Ένα κέικ που ψήνεται πρέπει να έχει την ίδια αίσθηση είτε αν πιέζεται γύρω από τις άκρες είτε στη μέση. Επίσης, το μαχαίρι που βάζουμε στο κέντρο του κέικ για να δούμε αν είναι έτοιμο θα πρέπει να βγει στεγνό. Εάν το κέικ σας δεν είναι καλά μαγειρεμένο αλλά φαίνεται καφέ, μπορείτε να το καλύψετε με λίγο αντικολλητικό χαρτί.

10. Κέικ για το ψυγείο
Οι συνταγές συνήθως δίνουν οδηγίες για ψύξη, αλλά γενικά, τα περισσότερα κέικ πρέπει καλύτερα να αφήνονται για λίγα λεπτά να ηρεμήσουν και στη συνέχεια τοποθετούνται στο ψυγείο για να αποφθεχθεί να λασπωθούν οι άκρες. Τα κέικ φρούτων ψύχονται καλύτερα μέσα στο ταψί.