Λεμόνι και πορτοκάλι στο φαγητό: ποια λάθη πρέπει να αποφύγετε
Τα λεμόνια και τα πορτοκάλια μπορούν να αναδείξουν το φαγητό μας, να του χαρίσουν ελαφρώς όξινη ή γλυκιά γεύση και μαζί με τα παραπάνω και μπόλικη βιταμίνη C. Πολλές φορές, όμως, κάνουμε λάθη όταν τα χρησιμοποιούμε στη μαγειρική μας, τα οποία, φυσικά, μπορούμε να αποφύγουμε.
Λίγοι μπορούν να καταναλώσουν σκέτο λεμόνι, πολλοί, όμως, το χρησιμοποιούν στο φαγητό κι ακόμη περισσότεροι κάνουν κοινά λάθη με αυτό στη μαγειρική. Το λεμόνι είναι ένας… περίεργος σύμμαχος στα πιάτα μας και υπάρχουν κάποια σημεία στη χρήση του που πρέπει να γνωρίζετε. Το ίδιο και το πορτοκάλι.
Προσέξτε όταν τα συνδυάζετε με γαλακτοκομικά
Μερικές σταγόνες λεμονιού ή πορτοκαλιού σε μια σάλτσα με βάση την κρέμα μπορεί να «φωτίσει» τη γεύση της, η υπερβολή, όμως, μπορεί να φέρει την… καταστροφή και η κρέμα να πήξει, δημιουργώντας κομμάτια –μην ξεχνάτε άλλωστε ότι προσθέτοντας όξινα στοιχεία στο γάλα είναι και ο τρόπος που φτιάχνεται το τυρί. Με μέτρο, λοιπόν!
Μην φοβάστε να τα χρησιμοποιήσετε ολόκληρα (εκτός από τα… κουκούτσια)
Το ξύσμα του πορτοκαλιού είναι υπέροχο και ο χυμός του λεμονιού ιδανικός για το φαγητό. Για μεγαλύτερα οφέλη και γεύση, όμως, αφήστε τα επιμέρους και χρησιμοποιήστε ολόκληρο το λεμόνι ή το πορτοκάλι. Αν τόσα χρόνια παίρνετε ξεχωριστά το ξύσμα και το χυμό τους, τώρα ήρθε η ώρα να αλλάξετε τακτική και να προσθέσετε ολόκληρες φέτες τους στο φαγητό, έτσι ώστε να του χαρίσετε και το ζουμί και το άρωμα του κάθε φρούτου. Προσέξτε, μόνο, να το καθαρίσετε από τα κουκούτσια, τα οποία εκτός του ότι είναι ενοχλητικά, αφήνουν και πικρή γεύση στο φαγητό.
Πάρτε το ξύσμα τους επί τόπου
Το ξύσμα ενός λεμονιού ή πορτοκαλιού είναι ίσως από τα πιο αρωματικά υλικά σε ένα φαγητό ή γλυκό. Επειδή, όμως, θέλει λίγη δουλειά και προκαλεί αναστάτωση στην κουζίνα, πολλοί επιχειρούν να το κάνουν νωρίτερα, για να τελειώνουν με αυτή την προετοιμασία. Όσο, όμως, περισσότερο «περιμένει» το ξύσμα, τόσο χάνει το άρωμα και τη γεύση του, χάνοντας ταυτόχρονα την υγρασία και τα έλαιά του. Εκτός, λοιπόν, κι αν το θέλετε για ποτ πουρί, μην το κάνετε νωρίτερα από την ώρα που θα το χρειαστείτε. Μπορείτε, μάλιστα, να δοκιμάσετε να πάρετε ξύσμα όχι με τον τρίφτη, αλλά με το μαχαίρι, κόβοντας μακριές λωρίδες της φλούδας, αφήνοντας την πικρή, άσπρη ψίχα, κι έπειτα ψιλοκόβοντάς τες με το κατάλληλο μαχαίρι σεφ.
Αναμείξτε τα με άλλα όξινα υλικά
Μια βινεγκρέτ με λεμόνι είναι μόλις μια επιλογή για τη σαλάτα σας. Μην φοβηθείτε να της προσθέσετε και μηλόξιδο, ξίδι από ρύζι ή λευκό ξίδι, καθώς τα πιο γλυκά ξίδια βοηθούν στην ισορροπία της αρκετά όξινης γεύσης του λεμονιού. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και στις μαρινάδες: ο συνδυασμός ξιδιού και λεμονιού μπορεί να πάει το πιάτο σας σε άλλο επίπεδο, αρκεί ο συνδυασμός να είναι ταιριαστός. Το μηλόξιδο π.χ. δεν ταιριάζει καλά με το γκρέιπφρουτ.
Μην προσθέτετε ποτέ το χυμό σε σάλτσα που ήδη βράζει
Ο φρεσκοστιμμένος χυμός λεμονιού ή πορτοκαλιού μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα στη σάλτσα σας. Αν, όμως, τον προσθέσετε πολύ νωρίς, η γεύση του αλλοιώνεται και η σάλτσα πικρίζει. Προτιμήστε να τον προσθέσετε αφού αφαιρέσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, είτε πρόκειται για σάλτσα, είτε για σούπα, είτε για ζωμό ή οτιδήποτε άλλο.