Ποια είναι τα 5 κορυφαία tips για αντιοξείδωση
Η οξείδωση είναι μια χημική διαδικασία που γίνεται στον οργανισμό μας λόγω της συνεχούς επαφής μας με το οξυγόνο. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που παράγονται από τα φυτά και έχουν την ικανότητα να επιβραδύνουν την οξείδωση και συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου, που προσβάλλουν τα κύτταρα προκαλώντας ή επιταχύνοντας φυσικές διαδικασίες όπως η γήρανση καθώς και η εκδήλωση χρόνιων βλαβών και νοσημάτων (καρδιοπάθειες, καρκίνος). Όταν οι ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου υπερτερούν των αντιοξειδωτικών ενδογενών μηχανισμών και της ενίσχυσης των αντιοξειδωτικών ουσιών, οι φθορές των κυττάρων είναι αναπόφευκτες. Έτσι, για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, πρέπει να ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Τα 5 κορυφαία tips για αντιοξείδωση:
- Καταναλώνουμε καθημερινά 4 μερίδες φρούτων και λαχανικών με ποικιλία χρωμάτων, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.
- Καταναλώνουμε καθημερινά μια μικρο-μερίδα ανάλατων ξηρών καρπών μαζί με λίγα «superfoods» χωρίς ζάχαρη (cranberries, goji berry, ρόδι, ιπποφαές)
- Αποφεύγουμε τα πολύ λιπαρά τρόφιμα, τα τηγανιτά και τα γλυκά
- Πίνουμε πολύ νερό και βότανα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Εντάσσουμε στην καθημερινότητα μας τη σωματική δραστηριότητα.
Ορισμένοι παράγοντες που επιταχύνουν το οξειδωτικό stress στο σώμα:
- το κάπνισμα
- η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ρύπανση των τροφίμων από τα χημικά λιπάσματα,
- οι συσκευασίες των τροφίμων,
- τα χημικά πρόσθετα των τροφών,
- το άγχος και το ψυχολογικό στρες,
- η λήψη τροφών φτωχών σε αντιοξειδωτικά,
- οι διαταραχές του ύπνου,
- η καθιστική ζωή ή και η υπερβολική άθληση,
- καθώς και οι ορμονικές διαταραχές που παρουσιάζουν οι γυναίκες ή φάρμακα που παίρνουν για την εμμηνόπαυση, τα αντισυλληπτικά χάπια κλπ.
Μιας που ο χειμώνας είναι η εποχή των μπαχαρικών και μυρωδικών πρέπει να τα εντάξουμε στην κουζίνα μας:
Τα μπαχαρικά-μυρωδικά έχουν μεγάλες ποσότητες φαινολών, άρα και πλήθος αντιοξειδωτικών με ισχυρότατες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επίσης μην ξεχνάτε ότι νοστιμίζουν τα φαγητά μας και δεν προσθέτουν θερμίδες. Τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά είναι: το γαρίφαλλο, το μπαχάρι, η κανέλα Κεϋλάνης, το φασκόμηλο, η μαντζουράνα, το δενδρολίβανο, το μαύρο πιπέρι, το πιπέρι καγιέν, η ρίγανη, ο κουρκουμάς και το τζίντζερ.
Οι κορυφαίες αντιοξειδωτικές τροφές του χειμώνα:
- Κολοκύθα – (β-καροτένιο) 2. Λαχανάκια Βρυξελλών – (βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, μαγνήσιο) 3. Γκρέιπφρουτ – (βιταμίνη C, λυκοπένιο) 4. Λάχανο – (βιταμίνη Α, Β6, C, Κ και το κόκκινο λάχανο: ανθοκυανίνες) 5. Κάστανα – (βιταμίνη C, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο) 6. Γλυκοπατάτα – (βιταμίνη A, C, B6) 7. Πράσο – (πλούσιο σε πολυφαινόλες) 8. Γογγύλια – (βιταμίνη A, C, B) 9. Σκόρδο – (πλούσιο σε αλισίνη) 10. Κακάο – (πλούσιο σε φλαβονοειδή και βιταμίνες Β)