Μάθετε πώς να μαγειρεύετε σολομό αποφεύγοντας αυτά τα 6 κοινά λάθη.
Σηκώστε το χέρι αν αγαπάτε να παραγγέλνετε ψάρια στα εστιατόρια, αλλά δε ξέρετε πώς να μαγειρεύετε σολομό στο σπίτι. Καταλαβαίνουμε. Το ψήσιμο των ψαριών μπορεί να είναι τρομακτικό! Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε μαγειρεύεται σωστά, μπορεί να κολλήσει εύκολα σε μια κατσαρόλα και είναι μια πιο ακριβή πρωτεΐνη για να αποτύχει στο τέλος. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε τους φόβους σας και να αποφύγετε τα μεγαλύτερα και πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν μαγειρεύουν σολομό στο σπίτι.
- Αφαίρεση του δέρματος
Πρώτα απ ‘όλα, το δέρμα είναι νόστιμο! Έτσι, όταν μαγειρεύετε σολομό, κρατήστε το δέρμα επάνω: παρέχει ένα στρώμα ασφαλείας ανάμεσα στη σάρκα του ψαριού σας και το ζεστό τηγάνι ή τη σχάρα. Τοποθετήστε την πλευρά του δέρματος προς τα κάτω και αφήστε το ψάρι μέχρι να γίνει τραγανό. Θα πρέπει όμως να αφαιρέσετε την πέτσα κατά τη διάρκεια του βρασμού ή του αργού ψησίματος του σολομού γιατί δεν θα γίνει ποτέ τραγανός μέσα στο νερό και θα καταλήξει με μια κολλώδη, δυσάρεστη υφή.
- Ψήσιμο του σολομού για πολύ ώρα
Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο λάθος το οποίο κάνει τα ψάρια σας να μετατραπούν σε ακριβές τροφές για γάτες, αντί για το κομψό δείπνο που οραματιζόσασταν. Αν χρησιμοποιείτε μια σχάρα ή ένα τηγάνι, σοταρίστε το ψάρι με την πέτσα προς τα κάτω σε υψηλή θερμοκρασία έως ότου το δέρμα γίνει τραγανό. (Χρησιμοποιήστε ένα αντικολλητικό τηγάνι αν εξακολουθείτε να φοβάστε ότι το δέρμα θα κολλήσει!) Θέλετε να το μαγειρέψετε περίπου στο 90 τοις εκατό από την πλευρά του δέρματος (που διαρκεί περίπου 3 λεπτά για ένα φιλέτο σε θερμοκρασία δωματίου) έως ότου η σάρκα γίνει ένα διαφανές ροζ έως αδιαφανές λευκό σε όλη την επιφάνεια μέχρι τις άκρες. Μετά από αυτό, είναι καλό να το γυρίσετε με μια εύκαμπτη σπάτουλα και να κλείσετε το μάτι αφήνοντάς το να ψηθεί με την θερμότητα του τηγανιού που απομένει.
Η μεγάλη διαφορά μεταξύ του σολομού ιχθυοτροφείου και του άγριου αλιευμένου σολομού είναι στη γεύση. Ο άγριος σολομός έχει πιο ζωντανό χρώμα και πικάντικο, έντονο και περίπλοκο άρωμα από ό, τι εκείνος του ιχθυοτροφείου.
- Δεν γνωρίζετε πότε έχει γίνει
Έχουμε τρόπους για να δοκιμάσουμε αν είναι έτοιμο. Το ένα είναι ένα ελαφρύ χτύπημα με το δάχτυλό σας στο κέντρο του φιλέτου, βλέποντας αν γίνεται χωρίζεται σε κομμάτια. Θα μπορούσατε επίσης να το κάνετε αυτό με ένα πιρούνι, αλλά είναι πιο πιθανό να σπάσει το όμορφο φιλέτο που πρόκειται να προσφέρετε. Μία άλλη μέθοδος είναι να σύρετε ένα λεπτό κομμάτι από μέταλλο (όπως ένα chopstick!) στο σολομό και να το αγγίξετε στο κάτω χείλος σας. Αν το αισθάνεστε ζεστό, είναι πιθανό ο σολομός σας να είναι έτοιμος. Αν είναι δροσερό ή χλιαρό, χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο.
4. Μόνο ξεροψημένος σολομός
Ένα τραγανό κομμάτι ψαριού είναι υπέροχο, αλλά μια σχεδόν αλάθητη μέθοδος είναι το αργό ψήσιμο. Σε αντίθεση με το όνομά του, το αργό ψήσιμο διαρκεί μόνο περίπου 30 λεπτά σε φούρνο 140 ° C με το σολομό λουσμένο με αρωματικά όπως μάραθο, εσπεριδοειδή και βότανα μέσα σε κόλλα ψησίματος.
- Βράσιμο σολομού στο νερό
Αν θέλετε να βράσετε το σολομό σας, μην χρησιμοποιείτε απλό νερό – είναι μια χαμένη ευκαιρία να προσθέσετε γεύση! Βάλετε τουλάχιστον στο νερό λίγο λεμόνι ή μισό κεφάλι σκόρδου. Ή καλύτερα, βυθίστε τον σολομό σε ξηρό λευκό κρασί. Η ανάμειξη αρωμάτων στη διαδικασία του βρασμού θα δώσει άρωμα στη μαγειρική σας.
- Αγορά ψαριού χαμηλής ποιότητας
Όταν βρίσκεστε στο ιχθυοπωλείο, εξετάστε προσεκτικά τις επιλογές σολομού σας. Πρώτα απ ‘όλα, μην γυρίστε τη πλάτη σας στην κοιλιά – είναι λιπαρή, πλούσια και γεμάτη γεύση. Επιπλέον, τείνει να είναι φθηνότερη από τα φιλέτα. Αν θέλετε κάτι πιο παραδοσιακό, όπως ένα φιλέτο, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει κομμάτια που έχουν το ίδιο μέγεθος. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ του σολομού ιχθυοτροφείου και του άγριου αλιευμένου σολομού είναι στη γεύση. Ο άγριος σολομός έχει πιο ζωντανό χρώμα και πικάντικο, έντονο και περίπλοκο άρωμα από ό, τι εκείνος του ιχθυοτροφείου.