Καλέστε μας : 210 5710486

Ποιες τροφές προκαλούν αϋπνία

Home  >>  Νέα  >>  Ποιες τροφές προκαλούν αϋπνία

Ποιες τροφές προκαλούν αϋπνία

Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που καταναλώνουν συστηματικά γλυκά αλλά και λευκό ψωμί, σε μεγάλες ποσότητες, είναι πιθανό να υποφέρουν από αϋπνία, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Ευρήματα μελετητών που συγκέντρωσαν τις διατροφικές επιλογές περισσότερων από 50.000 γυναικών, γύρω στα 60 με 65 τους χρόνια, αποκάλυψαν ότι τα επεξεργασμένα σιτηρά όπως και η ζάχαρη, κρύβονται πίσω από την εξαντλητική αϋπνία. Οι επιστήμονες στην Νέα Υόρκη, συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι τρώγοντας πολύ ζάχαρη, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα διαφέρουν τόσο πολύ, που το σώμα εκκρίνει ορμόνες, που μας κρατούν ξύπνιους ακόμα και τις ώρες που θα έπρεπε κανονικά να κοιμόμαστε. Βέβαια, κατά τους ερευνητές, η υπόθεση θα μπορούσε να λειτουργήσει αντιστρόφως, καθώς η αϋπνία ενδεχομένως να πυροδοτεί την όρεξη για ζάχαρη ή λιπαρά φαγητά..

Αυξημένα λιπαρά, λιγότερος ύπνος

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν τη σημασία της διατροφής για όσους υποφέρουν από αϋπνία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. James Gangwisch, ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο Columbia, της Νέας Υόρκης, με τις γυναίκες που συμμετείχαν στην μελέτη να αντιμετωπίζουν 16% περισσότερες πιθανότητες αϋπνίας, στην περίπτωση όπου κατανάλωναν πολλά λιπαρά. Η διαφοροποίηση στην έκκριση των ορμονών, παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. «Όταν η συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα αυξάνεται απότομα, το σώμα αντιδρά παράγοντας ινσουλίνη, με την ακόλουθη πτώση της συγκέντρωσης να έχει ως συνέπεια την απελευθέρωση ορμονών, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο» εξηγούν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι γυναίκες με διατροφικές επιλογές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αντιμετώπιζαν 16% περισσότερες πιθανότητες αϋπνίας. Αντίθετα οι γυναίκες των οποίων η διατροφή περιλαμβάνει υψηλές ποσότητες λαχανικών, φυτικών ινών και φρούτων ήταν λιγότερο πιθανόν να την έχουν αντιμετωπίσει ή να αντιμετωπίσουν στο μέλλον.

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αποσαφηνισθεί πλήρως η σύνδεση αϋπνίας και διατροφής, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που μπορούν να μας υποδείξουν τον σωστό δρόμο, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφίμων με επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως και πρόσθετα σάκχαρα είναι ένα πρώτο βήμα για να κερδίσουμε πίσω τον ύπνο μας» καταλήγει ο Δρ. . James Gangwisch.