Ποιες τροφές συνδυάζονται σωστά & ποιες όχι!
Ο συνδυασμός των τροφών (δηλαδή τι τρόφιμα μπορούμε να τρώμε μαζί), παίζει σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση της καλής καθημερινής διάθεσης και της υγείας μας γενικότερα.
Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι τρώμε απ΄όλα τα είδη, ανακατεμένα, στην κυριολεξία ότι βρούμε μπροστά μας.
Με βάση την κατηγορία που κατατάσσονται τα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά κλπ) πρέπει να έχουμε υπόψη μας τις εξής βασικές αρχές, για τους συνδυασμούς μεταξύ τους.
*Οι τροφές δεν χωνεύονται όλες στον ίδιο χρόνο και με τον ίδιο τρόπο.
Φρέσκα και ξηρά φρούτα
Τρώγονται καλύτερα μόνα τους, μπορούν να συνδυαστούν με τους ξηρούς καρπούς, από ένα είδος το καθένα.
Ένας καλός συνδυασμός πχ είναι, μήλα-καρύδια-σύκα ξερά-αχλάδια-αμύγδαλα-σταφίδες. (όχι όμως 2 είδη μαζί)
Το δεύτερο είδος την επόμενη μέρα
Αυτός ο κανόνας ισχύει για όλες σχεδόν τις τροφές. Δηλαδή να μην τρώμε μεγάλη ποικιλία τροφών σε κάθε γεύμα.
*Το πεπόνι και το καρπούζι τρώγονται χωριστά μόνα τους.
*Τα εσπεριδοειδή δηλαδή τα πορτοκάλια-γκρέιπφρουτ-μανταρίνια λεμόνια συνδυάζονται μεταξύ τους. Αλλά δεν συνδυάζονται με άλλα φρούτα πχ μήλα.
*Τα εσπεριδοειδή συνδυάζονται πολύ καλά με ξηρούς καρπούς.
Λαχανικά
Χωρίζονται σε λαχανικά που τα τρώμε ωμά, σαλάτες πχ μαρούλι, λάχανο κλπ ή βρασμένα όπως πχ ραδίκια, αντίδια κλπ και τους βολβούς των λαχανικών που είναι πιο περιεκτικοί και τρώγονται σαν κύρια γεύματα όπως πατάτες-παντζάρια-καρότα κλπ.
*Οι ωμές σαλάτες και τα βρασμένα χόρτα συνδυάζονται με όλες τις άλλες κατηγορίες τροφίμων (ξηρούς καρπούς, δημητριακά, όσπρια).
Δε συνδυάζονται με τα φρέσκα και ξηρά φρούτα.
Οι βολβοί των λαχανικών και κυρίως οι πατάτες και τα παντζάρια δεν συνδυάζονται με καμιά από τις άλλες κατηγορίες τροφίμων, τρώγονται μόνα τους, ένα είδος, με μια ωμή σαλάτα, λίγο τυρί, ή ελιές.
Τα καρότα επειδή είναι πιο ελαφρά τροφή, συνδυάζονται και με τα άλλα τρόφιμα σε μικρή όμως ποσότητα.
Η ντομάτα είναι ένα φρούτο των λαχανικών, μια σαλάτα που θέλει λίγη προσοχή. Όχι μεγάλες ποσότητες ντομάτας με πολύ λάδι, όπως συνηθίζεται, μαζί με άλλα τρόφιμα. Τρώγεται σκέτη και συνδυάζεται καλύτερα με ξηρούς καρπούς. Δε συνδυάζεται με γάλα, τυριά, ξινά και γλυκά φρούτα.
Ξηροί καρποί
Συνδυάζονται μόνο με τα φρούτα (φρέσκα και ξηρά) και τις ωμές και βρασμένες σαλάτες λαχανικών.
Δημητριακά (ρύζι, στάρι, κουάκερ, ζυμαρικά, ψωμί κλπ)
Συνδυάζονται μόνο με ωμές και βρασμένες σαλάτες, ελιές, τυρί, ή γιαούρτι.
Στα δημητριακά υπάγεται και το ψωμί που είναι ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής.
Δεν υπάρχει λόγος να τρώμε όπως έχουμε συνηθίσει, δηλαδή με οποιαδήποτε τροφή και ψωμί, γιατί δεν συνδυάζεται με όλα τα τρόφιμα και προκαλεί προβλήματα στην πέψη (βάρος, δυσπεψία κλπ).
Το ψωμί συνδυάζεται με τις ωμές και βρασμένες σαλάτες, το μέλι, το αβοκάντο, το γιαούρτι, τα αβγά κλπ.
Δε συνδυάζεται με τις πατάτες, τα παντζάρια, τα όσπρια, τα μακαρόνια, το ρύζι κλπ. Σε αυτά τα είδη φαγητών δε χρειάζεται να προσθέσουμε ψωμί όπως συνηθίζεται. Αν πεινάμε μπορούμε να φάμε λίγη ποσότητα φαγητού παραπάνω.
Ακόμη, το ψωμί δε συνδυάζεται με τους ξηρούς καρπούς, τα ξηρά και φρέσκα φρούτα εκτός απ τα σταφύλια.
Όσπρια
Συνδυάζονται μόνο με σαλάτες, λίγο τυρί ή ελιές.
Επίσης για να μη νοιώθουμε βάρος όταν τρώμε όσπρια πρέπει
-Να μουσκεύουμε 12-24 ώρες προηγουμένως τα όσπρια ,μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία με πολλά λαχανικά (καρότα, κρεμμύδια, σέσκουλο, μαρούλι κλπ) Έτσι γίνονται πιο εύπεπτα.
-Να μην τρώμε μεγάλες ποσότητες.
-Να μη ρίχνουμε πολύ λάδι, αλλά ελάχιστο.
-Να μην τρώμε ψωμί μαζί με τα όσπρια.
-Να τρώμε ήρεμα και να μασάμε πολύ καλά.
*Από τα όσπρια τα πιο ελαφριά είναι η φάβα και οι φακές.
Ελιές
Οι ελιές αποτελούν ένα καλό συμπλήρωμα όλων σχεδόν των φαγητών, δεν πρέπει όμως να τρώμε πολλές ελιές μαζί γιατί φυσικό είναι να βαρυστομαχιάσουμε.
Λάδι
Είναι ένα εκλεκτό προϊόν, αλλά δεν πρέπει να το παρακάνουμε.
Δεν πρέπει να ρίχνουμε πολύ λάδι στα φαγητά, διότι το λάδι έχει την ιδιότητα να κολλάει στα τοιχώματα του στομαχιού, να αδυνατίζει τα γαστρικά υγρά και να δυσκολεύει την πέψη των φαγητών.
Το λάδι γίνεται πιο εύπεπτο όταν το αναμείξουμε και το χτυπήσουμε με λεμόνι (στο πιάτο, στο σέικερ, στο μίξερ κλπ) Γίνεται γευστικότατο ντρέσινγκ κατάλληλο για τις σαλάτες και τα άλλα φαγητά.
Μέλι
Αντικαθιστά την άσπρη ζάχαρη, η οποία είναι πολύ βλαβερή, ενώ το μέλι είναι πολύ ωφέλιμο. Προστίθεται σε τσάγια, κρέμες, γλυκά, κλπ. Λίγο μέλι ταιριάζει πολύ με τους ξηρούς καρπούς και φρούτα.
Τρώγεται και με σκέτο ψωμί.
*Γενικά δεν πρέπει να τρώμε μεγάλες ποσότητες μελιού, γιατί είναι συμπυκνωμένη τροφή και αρκεί μικρή ποσότητα. Η μεγάλη ποσότητα προκαλεί βάρος.
Πηγή:
Από το βιβλίο «ΥΓΕΙΑ-Παντοτινά νιάτα» του Κωνσταντίνου Παπανικόλα και «Το πράσινο κουτάλι» Παπαδόπουλος