Σύκα, πως να επιλέξεις & να τα συντηρήσεις!
Πως διαλέγω καλό σύκο
Επειδή τα σύκα είναι από τα πιο ευπαθή φρούτα και δεν αντέχουν στη μεταφορά, γι’ αυτό είναι δύσκολο να βρείτε εισαγόμενα σύκα στο καλύτερο στάδιο ωρίμασης. Τα σύκα καλό είναι να αγοράζονται μια ή δύο μέρες πριν την κατανάλωση.
Προσέχετε τα σύκα να έχουν βαθύ χρώμα και απαλή αλλά όχι μαλακή υφή όταν πρόκειται να αγοραστούν. Να υποχωρούν δηλαδή λίγο στην απαλή πίεση χωρίς να χάνουν το σχήμα τους. Να μην είναι χτυπημένα ή με μελανά σημάδια και να έχουν ένα αμυδρό, λεπτό άρωμα. Αν η μυρωδιά τους είναι πολύ όξινη, είναι μάλλον παραγινωμένα και θα έχουν και ξινή γεύση. Αν αγοράσετε τα σύκα στη χώρα παραγωγής τους, μπορεί να είναι λίγο σκισμένη η φλούδα τους. Αν πρόκειται να τα καταναλώσετε άμεσα, αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο.
Προσοχή μόνο να μην τα πιέσετε κατά τη μεταφορά, γιατί θα λιώσουν και δε θα τρώγονται. Όσο πιο ώριμα είναι τα σύκα, τόσο πιο πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά περιέχουν. Η εποχή του φρέσκου σύκου είναι από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Τα άγουρα σύκα μπορούν να μείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για μια-δυο μέρες, μέχρι να μαλακώσει η φλούδα τους, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσουν αυτή την εξαιρετική γεύση των φρούτων που έχουν ωριμάσει φυσικά επάνω στο δέντρο.
Πως να το συντηρείτε
Τα ώριμα σύκα καλό είναι να καταναλώνονται τη μέρα της αγοράς τους, αλλά μπορούν να διατηρηθούν και στο ψυγείο, στο συρτάρι για τα λαχανικά, μέχρι και τρεις μέρες. Καλό είναι να τα βγάζετε κάποια λεπτά πριν τα σερβίρετε γιατί, όταν είναι πολύ παγωμένα, χάνουν τη γεύση τους. Μπορείτε να τα τυλίξετε με απορροφητικό χαρτί σε ένα μέτριο μπολ με καπάκι, έτσι ώστε να μην αλλοιωθούν από άλλα τρόφιμα. Αν έχετε αγοράσει ανώριμα σύκα, τότε διατηρήστε τα σε ένα πιάτο και θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ωριμάσουν. Τα αποξηραμένα σύκα διατηρούνται για αρκετούς μήνες σε δροσερό και σκοτεινό μέρος τυλιγμένα επίσης για να μην αλλοιώνονται από τον αέρα.
Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσετε τα σύκα είναι να τα μαζέψετε απευθείας από το δέντρο. Τα φρέσκα σύκα, πριν την κατανάλωσή τους, τα πλένουμε σε δροσερό τρεχούμενο νερό και στη συνέχεια αφαιρούμε απαλά το μίσχο.
Πάντα να σερβίρετε τα σύκα σε θερμοκρασία δωματίου, ποτέ πολύ παγωμένα. Είναι πολύ εντυπωσιακά όταν είναι απλωμένα πάνω σε φύλλα συκιάς που έχετε στρώσει στην πιατέλα, ιδιαίτερα αν κόψετε στα τέσσερα το κάθε σύκο και σερβίρετε ένα σε κάθε φύλλο. Στο κέντρο μπορείτε να βάλετε κάποια γέμιση, αν θέλετε. Νοστιμότατες προτάσεις αποτελούν το τυρί κρέμα ανακατεμένο με μέλι και κομμένα καρύδια, τα φρέσκα φραμπουάζ ή η μους φραμπουάζ.
Τα φρέσκα σύκα συνήθως τρώγονται ωμά ως επιδόρπιο ή ως ορεκτικό με προσούτο ή σαλάμι. Ταιριάζουν πολύ με τους ξηρούς καρπούς, όπως τα καρύδια, τα φιστίκια και τα αμύγδαλα, και μπορούν να συνδυαστούν σε πιατέλα τυριών με σταφύλια και ξηρούς καρπούς. Μπορείτε να τα γεμίσετε με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση, όπως κρέμα γάλακτος ή μπλε τυρί, σέλερι και καρύδι ή μάρτσιπαν. Μπορείτε, επίσης, να τα γεμίσετε με τυρί μασκαρπόνε και μούρα. Τα σύκα γίνονται υπέροχες κομπόστες, γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα. Για να φτιάξετε ένα γευστικό επιδόρπιο, μπορείτε να τα βράσετε σε κρασί, μέλι ή σιρόπι, να τα γλασάρετε ή να τα βάλετε σε τάρτες με παγωτό. Είναι, επίσης, καταπληκτικά και σε αλμυρές συνταγές, όπως η πάπια και το αρνάκι. Για να βράσετε τα σύκα, τα βάζετε σε ένα σκεύος και τα σκεπάζετε με σιρόπι, κόκκινο ή λευκό κρασί ή πόρτο. Προσθέτετε μυρωδικά της επιλογής σας, όπως μέλι, κανέλα, βανίλια και λεμόνι. Τα αφήνετε να βράσουν, μετά χαμηλώνετε τη φωτιά, τα σκεπάζετε και ανακατεύετε ελαφρώς για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε η σύκα και τα βάζετε σε πιατέλα. Στη συνέχεια βράζετε το υγρό τους μέχρι να δέσει και να σιροπιάσει, και το ρίχνετε πάνω από τα φρούτα.
Για να μαγειρέψετε σύκα με βούτυρο, τα κόβετε στη μέση και τα βάζετε σε ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Βάζετε λίγο βούτυρο σε κάθε μισό σύκο, τα ραντίζετε με πόρτο ή Μαρσάλα και λίγη κανέλα ή μοσχοκάρυδο και τα ψήνετε μέχρι να πάρουν χρώμα. Σερβίρετε με κρέας ή πουλερικά, ή τα περνάτε με μέλι και τα σερβίρετε ως επιδόρπιο.
Για να καραμελώσετε τα σύκα, τα βυθίζετε σε νερό και τα πασπαλίζετε με ψιλή ζάχαρη ή ζάχαρη με άρωμα βανίλιας μέχρι να σκεπαστούν τελείως. Τα βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς και τα αφήνετε να ψηθούν για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα παγώνετε προτού τα σερβίρετε.
Τα αποξηραμένα σύκα μπορούν να καταναλωθούν αμέσως, όμως αν τα θέλουμε πιο ζουμερά, μπορούμε να τα μουλιάσουμε ή να τα σιγοβράσουμε για μερικά λεπτά σε νερό ή χυμό φρούτων.
Τα σύκα μπορούμε να τα καταναλώσουμε σε σαλάτες με λαχανικά, σε συνδυασμό με γιαούρτι, σαν γλυκό του κουταλιού, σε πρωινό γεύμα συνδυαστικά με βρώμη και γάλα, σε φρουτοχυμούς ή smoothies, σε συνδυασμό με κατσικίσιο τυρί και ψιλοκομμένα αμύγδαλα σαν ορεκτικό γεύμα.
Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr