Πως θα διατηρήσουμε τα τρόφιμα το Καλοκαίρι;
Αγοράζουμε πάντα τελευταία στη σειρά τα ευάλωτα τρόφιμα, όπως κρέατα, πουλερικά, γαλακτοκομικά και τα τοποθετούμε στο ψυγείο εντός δύο ωρών από την αγορά τους ή εντός μίας ώρας για θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου και πάντα μέσα σε πλαστικές σακούλες για την αποφυγή διαρροών.
Για την ασφαλέστερη μεταφορά των προϊόντων ψυγείου και κατάψυξης χρησιμοποιούμε τις ειδικές ισοθερμικές σακούλες, τοποθετώντας και παγοκύστες αν πρόκειται για μεγάλη απόσταση.
Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας με ζεστό νερό και σαπούνι πριν και μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων. Στεγνώνουμε τα χέρια μας με χαρτί κουζίνας.
Πλένουμε πολύ καλά τους πάγκους της κουζίνας, τις επιφάνειες κοπής και τα σκεύη που χρησιμοποιούμε για τα ωμά τρόφιμα με σαπούνι και ξύδι.
Χρησιμοποιούμε διαφορετική επιφάνεια κοπής για κρέατα και διαφορετική για τα λαχανικά. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τα σκεύη που τοποθετήσαμε το ωμό κρέας ή κοτόπουλο για να βάλουμε ή να δοκιμάσουμε το μαγειρεμένο.
Πλένουμε σχολαστικά κάτω από τρεχούμενο νερό τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα χρησιμοποιήσουμε και όχι πριν τα αποθηκεύσουμε. Τα φυλλώδη λαχανικά μπορούμε να τα βυθίσουμε σε λεκάνη με νερό και να προσθέσουμε λίγη σκόνη μαγειρικής σόδας ή ξύδι, που θα καταστρέψει τα μικρόβια.