Οι συνταγές των σεφ μας: Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα!
Υλικά
• 3 σκελίδες σκόρδο
• Αλεύρι 2 κουταλ σούπας
• Γαλοπούλα ολόκληρη
• Βούτυρο
• Ξύσμα και χυμό από λεμόνι
• Μαϊντανό
• Δενδρολίβανο
• Θυμάρι
• Μανταρίνι 1 τεμάχιο
• Λεμόνι 1 τεμάχιο
• Κρεμμύδια 3 τεμάχια
• Καρότα 4-5 τεμάχια
• Σέλερι 2 κλωνάρια
• Μπέικον σε φέτες – 6 φέτες
• Μαρμελάδα επιλογής μας – 1 κουταλιά
• Κρασί 100 μλ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Παίρνουμε το βούτυρο μαλακωμένο, το ξύσμα και το χυμό από τα λεμόνια, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.(ΌΛΟ ΑΥΤΌ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ : ΣΥΝΘΕΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ )
• Παίρνουμε την γαλοπούλα και σηκώνουμε προσεχτικά το δέρμα γτια να μην μας κοπεί και βάζουμε το σύνθετο βούτυρο κάτω από το δέρμα και από πάνω στην κοιλιά μέσα θα βάλουμε ένα λεμόνι και ένα μανταρίνι κομμένα στην μέση , ένα κρεμμύδι κομμένο στην μέση, θυμάρι και δενδρολίβανο.
• Αλατοπιπερώνουμε καλά την γαλοπούλα σε ένα ταψί.
• Αραδιάζουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σέλερι και ακουμπάμε την γαλοπούλα πάνω.
• Βάζουμε λίγο κρασί στο ταψί.
• Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 10΄.
• Βγάζουμε το ταψί, χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς και βάζουμε τις φέτες του μπέικον στο στήθος της γαλοπούλας.
• Ψήνουμε για 35΄ για κάθε κιλό γαλοπούλας.
• Ανά διαστήματα ραντίζουμε με τα υγρά της.
• Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το τελευταίο μισάωρο ξεσκεπάζουμε
• Η γαλοπούλα είναι έτοιμη όταν την σηκώσουμε και δεν βγάζει κόκκινα ζουμιά.
• Αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1,5 ώρα σε άλλο σκεύος.
Για την σάλτσα……..
• Παίρνουμε μια κατσαρόλα, βάζουμε ελαιόλαδο, και ψιλοκόβουμε το μπέικον που είχαμε βάλει πάνω στο στήθος της γαλοπούλας.
• Το σωτάρουμε και στην συνέχεια προσθέτουμε τα λαχανικά που είχαμε στην κοιλιά της γαλοπούλας.
• Τα σωτάρουμε και αυτά, ψιλοκόβουμε το .λεμόνι και το μανταρίνι, και τα βάζουμε και αυτά.
• Στην συνέχεια, βάζουμε δυο κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε για λίγο.
• Ρίχνουμε την μαρμελάδα, σβήνουμε με κρασί και μόλις εξατμιστεί βάζουμε τα ζουμιά της γαλοπούλας και νερό και αφήνουμε για 30΄ να σιγοβράσει και να δέσει η σάλτσα ανακατεύοντας σταδιακά.
• Αλατοπιπερώνουμε και σουρώνουμε την σάλτσα μας.
Τη συνταγή μας προτείνει ο Chef Αλέξανδρος Ανδριώτης.