Καλέστε μας : 210 5710486

10+1 Έθιμα Γάμου στην Ελλάδα

Home  >>  Νέα  >>  10+1 Έθιμα Γάμου στην Ελλάδα

10+1 Έθιμα Γάμου στην Ελλάδα

 Νέα ,,   Αύγουστος 9, 2021

Η μέρα του γάμου είναι αναμφισβήτητα μια από τις σημαντικές στιγμές ενός ζευγαριού , που οι αναμνήσεις τις θα τους συντροφεύουν για μια ζωή. Σε μια χώρα σαν την δική μας τα έθιμα περί γάμου είναι πολλά και με διάφορους τρόπους δηλώνουν το χαρμόσυνο γεγονός. Στην Ελλάδα έχουμε πολλά έθιμα γάμου που ίσως δεν έχεις ζήσει ή και δεν έχεις ακούσει ποτέ! Είμαστε εδώ για να σου παρουσιάσουμε μερικά από αυτά που ίσως τηρήσεις και εσύ στο δικό σου γάμο!

Το νυφικό κρεβάτι

Από τα πίο συνηθισμένα έθιμα γάμου στην Ελλάδα είναι το νυφικό κρεβάτι.Είναι ένα έθιμο που διατηρείται ακόμα σε πολλά νησιά και σε κάποιες επαρχίες αλλά στους πιο μοντέρνους γάμους τείνει να εκλείψει. Δύο μέρες πριν το γάμο συγγενείς και φίλοι μαζεύονται στο σπίτι των μελλόνυμφων και στρώνουν το κρεβάτι με λευκά σεντόνια. Έπειτα «ρίχνουν» πάνω στο κρεβάτι ανύπαντρες κοπέλες ή παιδάκια που παρευρίσκονται ως ένδειξη γονιμότητας για το ζευγάρι. Το κρεβάτι ξεστρώνεται από τον γαμπρό τρεις φορές γεγονός που σημαίνει ότι όλες οι αναποδιές και τα προβλήματα θα λυθούν στη ζωή του ζευγαριού. Οι παρευρισκόμενοι πετάνε χρήματα πάνω σε συνδυασμό με κουφέτα και ρύζι, συμβολίζοντας έτσι την ευμάρεια, την καλή ζωή και την ευτυχία.

Ο πρόγαμος στην Κρήτη

Ο πρόγαμος είναι ένα από τα πιο γνωστά έθιμα γάμου στη Κρήτη και διατηρείται σαν θεσμός ακόμα και στις μέρες μας. Φίλοι και συγγενείς του ζευγαριού διοργανώνουν ένα μεγάλο γλέντι και γιορτάζουν τον γάμο μερικές μέρες πριν γίνει. Εϊναι για γιορτή για το ζευγάρι , με  ζωντανή μουσική, πολλά παραδοσιακά ή μη εδέσματα , άφθονο τοπικό κρασί και ρακί!

Το ξύρισμα του γαμπρού

Ένα γνωστό έθιμα γάμου στην Ελλάδα είναι και το ξύρισμα του γαμπρού. Πριν απο την τελετή του γάμου , κατά  τη διάρκεια της προετοιμασίας του γαμπρού μαζεύονται στο σπίτι του οι “κολλητοί” του για να τον ξυρίσουν και να τον ντύσουν για την εκκλησία.

Χρήματα στο παπούτσι

Καθώς ο γαμπρός ετοιμάζεται, στο σπίτι της νύφης τηρείται ένα άλλο έθιμο και σχετίζεται με τα έθιμα γάμου κουμπάρου. Μαζεύονται οι φίλοι του γαμπρού και ο κουμπάρος για να βάλουν τα παπούτσια στη νύφη λίγο πριν φύγει για το γάμο. Η νύφη μάλιστα προφασίζεται ότι τα παπούτσια τελικά είναι μεγάλα και οι άντρες της βάζουν στους πάτους των παπουτσιών χρήματα.

Η προίκα

Πόλυ γνωστό έθιμο ,που ήδη υπήρχε απο την αρχαία Ελλάδα, η μητέρα της νύφης συνηθίζει να φτιάχνει την προίκα για την κόρη της. Αυτή περιλαμβάνει χειροποίητα λευκά είδη, ρούχα, εσώρουχα, σκεύη κουζίνας και διακοσμητικά. Ωστόσο πλέον αυτό το έθιμο τείνει να εκλείψει.

Τα ονόματα στα παπούτσια της νύφης

Πριν βάλει η νύφη τα νυφικά της παπούτσια και φύγει για την εκκλησία , γράφει στις σόλες τους τα ονόματα των κοριτσιών που είναι ακόμα ανύπαντρα. Όποια από τα ονόματα σβηστούν μέχρι το τέλος της βραδιάς είναι εκείνες που θα είναι οι επόμενες να παντρευτούν,ένω όσα δεν σβηστούν δεν θα παντρευτούν σύντομα. Ο πατέρας της νύφης είναι αυτός που θα της φορέσει το δεξί παπούτσι.

Το γλυκό της πεθεράς: Μέλι με καρύδια

Μετά το πέρας του μυστηρίου οι μητέρες του ζευγαριού πρέπει να τους περιμένουν στο σπίτι ή στο τραπέζι δεξίωσης και να τους δώσουν να φάνε μέλι με καρύδια. Τα καρύδια επειδή σπάνε σε τέσσερα μέρη συμβολίζουν τη νύφη, το γαμπρό και τις δυο οικογένειες.

Τα στέφανα στη Μακεδονία

Στα έθιμα γάμου στην Μακεδονία συνηθιζόταν αντί για στέφανα γάμου ο κουμπάρος να  σκεπάζει τα κεφάλια του ζευγαριού με ένα μεταξωτό μαντήλι και να κρατάει από δύο αναμμένα κεριά. Ένα για τον καθένα τους, για να φωτιστούν οι νεόνυμφοι.

Μεταφορά του γαμπρού στην εκκλησία

Ένα από τα έθιμα γάμου στις Κυκλάδες αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου είναι η άφιξη του γαμπρού στην εκκλησία. Η άφιξη γίνεται μαζί με συγγενείς και φίλους πάντα φυσικά με συνοδεία μουσικών οργάνων όπως βιολί, λύρα, κλαρίνο, ούτι κ.α. Ξεκινούν απο το σπίτι, τραγουδάνε παραδοσιακά τραγούδια κατευθυνόμενοι προς την εκκλησία. Μάλιστα στα παλιά τα χρόνια είθισται ο κουμπάρος καθ’όλη την διάρκεια της διαδρομής να κρατάει ένα δίσκο μέσα στον οποίο υπήρχαν τα στέφανα με κουφέτα.

Τα κουφέτα στην τσέπη του γαμπρού

Λίγο πριν το μυστήριο συνηθίζεται να βάζουν στις τσέπες του γαμπρού  κουφέτα. Τα κουφέτα αυτά μετά την τελετή μοιράζονται στις ανύπαντρες κοπέλες . Λέγεται πως αν τα βάλεις κάτω από το μαξιλάρι σου το βράδυ, θα ονειρευτείς τον άντρα που θα παντρευτείς. Αυτό εναλλακτικά τηρείται και με τα κουφέτα από το σετ γάμου: τον δίσκο με την καράφες, τα ποτήρια και τα στέφανα γάμου.

Η αργοπορία της νύφης στην εκκλησία

Ίσως το πιο γνωστό έθιμο το οποίο ξέρουμε όλοι και είναι ένα από τα πιο κλασικά σε ένα γάμο. Η νύφη οφείλει να στήσει το γαμπρό στην εκκλησία. Όποια και να είναι η μεταφορά της νύφης στην εκκλησία ,πρέπει να κάνει τρεις και τέσσερις γύρες προτού ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας, για να παιδέψει το γαμπρό!

Αυτά ήταν μόνο μερικά από τα έθιμα που διαδραματίζονται διαχρονικά στην χώρα μας, διατηρώντας την παράδοση. Δίνουν μια γλυκιά, χαρμόσυνη και πολλές φορές αστεία χροιά στο γάμο, για αυτό και αξίζει να τα διατηρούμε!

πηγή: eldeco.gr